OTTORIGINAL SCULPTURES                                      door Otto de Jong

 

Home
recent werk
portretten
halfbeelden
bustes
het model
emotiebeelden
het proces
meervoudige beelden
beeld&tuin
exposities
tuinbeelden
info&respons
lijst beeldhouwers
links
essays

   

bezoeker/ster kinderkreet  klik hier! 

het model

"ik maak geen vrouwen maar vrouwelijke wezens" Thérese Steinmetz

the model is exhausted

Ik werk niet naar model. Zelfs het model is in mijn praktijk geen realiteit.

Het model verschijnt op een onverwacht ogenblik in mijn hoofd. Daar zie ik iets in of niet. Zo ja, dan bekijk ik het van alle kanten en pas het aan totdat het werkelijk is wat ik in een flits zag. Dat proces kan dagen tot weken duren. De kunst is er zoveel mogelijk uit te halen.

Ook komt het voor dat een model zich voegt naar wat ik emotioneel ervaar. Dan kunnen meerdere modellen elkaar overlappen en bij elkaar komen.

Voor het maken van kleine beelden is het gebruik maken van een levend model niet nodig. Het betreft dan immers niet een uitvergroting van het ontwerp. Bovendien gaat het de kunstenaar niet om de anatomie als zodanig. Het beeld moet er artistiek anatomisch verantwoord uitzien, dat is voldoende.

Het is een emotionele ervaring en niet een wetenschappelijke nabootsing van de realiteit. Het gaat om de vorm waardoor iets de kunstenaar ontroert. Die vorm kan hij dan weer anders maken, zelfs zo anders, dat het alle anatomie voorbijschiet. Denk maar aan abstracte kunst. Ik zelf maak figuratieve beelden.


't Heertje  idee: Peter van  Straaten