OTTORIGINAL SCULPTURES                                      door Otto de Jong

 

Home
recent werk
portretten
halfbeelden
bustes
het model
emotiebeelden
het proces
meervoudige beelden
beeld&tuin
exposities
tuinbeelden
info&respons
lijst beeldhouwers
links
essays

   

bezoeker/ster kinderkreet  klik hier! 

het proces

Het maken van keramische beelden of van keramiek  valt samen met de beeldhouwkunst onder de noemer plastische kunst.

 Het boetseren met klei en het beeldhouwen verschillen. In tegenstelling tot het hakken uit (of het wegnemen van delen van) marmer of ander vast materiaal wordt het keramische beeld meestal uit stukjes klei in dunne lagen rond de kern opgebouwd.

 Figuraties zoals die van mij worden veelal in delen gemaakt. Romp, hoofd en ledematen worden dan eerst grof gevormd en aan het lijf gezet. Dit laatste gebeurt door middel van keramische lijm ofwel kleidrab, klei in slappe substantie. Dan wordt het geheel uitgeboetseerd, zolang  dat nodig wordt geacht. Vervolgens worden bepaalde delen weer afgesneden, uitgehold, opnieuw geplakt en met de vochtige kwast afgewerkt. De grote kunst is geen vocht en/of lucht in te sluiten om explosies en dus schade aan werkstuk en oven te voorkomen.

 Mijn werken worden 2 tot 4 maal in de oven gestookt:

de teststook tot 250C om te zien of het goed gaat. Duur: 3 uur.

de biscuitbak op zich duurt 10 uur en gaat tot 1100C. De totale oventijd (inclusief de geleidelijke afkoeling) is 40 uur.

de eerste en de eventueel volgende  glazuurstoken gaan tot 1035C en vergen elk weer 40 uur.

Keramische beelden zijn afwasbaar, niet afstoffen, liefst reinigen met de warme douche. Keramiek nooit in papier pakken, je hebt er dan geen vat op.